Povežite se s nama:
 
Poruka

EU Judiciary Training on Brussels IIa Regulation: From South to East

Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci bio je partner na projektu pod nazivom „EU Judiciary Training on Brussels IIa Regulation: From South to East“ (Grant Agreement No. JUST/2014/JTRA/AG/EJTR) čiji je koordinator bio Università degli Studi Milano-Bicocca iz Italije, a ostali partneri bili su Universitat de Barcelona iz Španjolske i Lietuvos Teisės Institutas iz Litve. S Pravnog fakulteta u Rijeci kao istraživači sudjelovali su prof. dr. sc. Eduard Kunštek, izv. prof. dr. sc. Ivana Kunda i dr. sc. Danijela Vrbljanac. Projekt je otpočeo 1. listopada 2015. godine i trajao do 30. rujna 2017. godine. Službena internetska stranica projekta je ovdje.
 
Početni zadatak u okviru ovoga projekta bio je prikupiti i obraditi sudsku praksu više država članica kako bi se na temelju tih saznanja mogla odrediti pitanja i problemi koji su najizraženiji u primjeni Uredbe Vijeća (EZ) br. 2001/2003 od 27. studenoga 2003. o nadležnosti, priznavanju i izvršenju sudskih odluka u bračnim sporovima i u stvarima povezanim s roditeljskom odgovornošću, skraćenog naziva Uredba Bruxelles II bis. To je bilo učinjeno s ciljem izrade praktičnih materijala, namijenjenih sucima i odvjetnicima, kojima bi se kroz hipotetičke primjere i modele problema iz prakse pokušalo dati odgovore na ključna pitanja u primjeni ove Uredbe. Navedeni materijali po završetku projekta dostupni svim korisnicima i to kao tiskano i elektroničko izdanje te kao interaktivni materijal na internetskim stranicama. U okviru ovoga projekta također je bilo organizirano osam seminara od čega dva u Hrvatskoj na Pravnom fakultetu u Rijeci, čiji se programi nalaze niže na stranici. Okupljeni suci, odvjetnici i zaposlenici nadležnih središnjih tijela na tim su seminarima raspravljali najznačajnija pitanja iz prakse nacionalnih sudova i Suda EU-a.

Među znanstvenIm rezultatima ovoga projetka može se izdvojiti publikacija pod nazivom Jurisdiction in Matrimonial Matters, Parental Responsibility and International Abduction u izdanju G. Giappichelli Editore, 2017., u kojoj su izv. prof. dr. sc. Ivana Kunda i dr. sc. Danijela Vrbljanac zajedno ili s drugim članovima projektnog tima suautorice tri poglavlja.


Seminar u 2016.

PROGRAM

 




Seminar u 2017.

PROGRAM




 

       Ovaj projekt je sufinanciran sredstvima Pravosudnog programa Europske unije.
 
.