Povežite se s nama:
 
Poruka

Zavod za pomorsko i prometno pravo

 



predstojnica: prof. dr. sc. Dorotea Ćorić

 
51000 Rijeka, Hahlić 6
tel. 385(0)51/359 534


Članice Zavoda:

Izv.prof. Iva Tuhtan Grgić
Izv.prof. Petra Perišić
 
Vanjski suradnici:
 
Izv.prof.dr.sc. Gordan Stanković, Odvjetnički društvo Vukić i partneri, Rijeka
Dr.sc. Sanja Ljubetić, ACI d.d., Rijeka


Povijest Zavoda

Zavod za pomorsko i prometno pravo ustrojbena je jedinica Pravnog fakulteta u Rijeci ustrojena 29. rujna 1995. Odlukom o ustrojbenim jedinicama Fakulteta radi izvođenja znanstveno-nastavne i znanstveno-istraživačke djelatnosti u području pomorskog i prometnog prava, te drugih međusobno povezanih pravnih grana. Prvi predstojnik Zavoda bio je prof. dr. sc. Vinko Hlača, a u radu Zavoda sudjelovali su svi dosadašnji članovi Katedre za pomorsko i općeprometno pravo: prof. dr. sc. Gordan Stanković, prof. dr. sc. Dorotea Ćorić, doc. dr. sc. Sandra Debeljak Rukavina, doc. dr. sc. Marija Pospišil Miler i doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić.

Predstojnica Zavoda danas je prof. dr. sc. Dorotea Ćorić, a njegova članica doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić.

Djelatnosti Zavoda

Od svog postojanja do danas, Zavod je organizirao više okruglih stolova, savjetovanja i stručnih skupova, poglavito na temu pomorskog dobra i koncesija. Objavljene su i dvije knjige s izlaganjima i raspravama s okruglih stolova.

Zavod je 2003. godine sudjelovao  na izradi studije u okviru projekta “Koncesije na pomorskom dobru Primorsko-goranske županije s posebnim osvrtom na vlasničke odnose, posebice postojećih korisnika”. Ovaj projekt nastao je u okviru suradnje Županije primorsko-goranske i Sveučilišta u Rijeci.  Posljednje tri godine djelatnice Zavoda sudjeluju  na projektu DELICROMAR u okviru kojeg su sudjelovale na nizu međunarodnih i domaćih, znanstvenih i stručnih skupova i  konferencija. Budući da je projekt izrazito gospodarski orijentiran u sklopu istraživanja vezanih za projekt ostvaruju se broji kontakti s domaćim i stranim gospodarstvenicima.

Uz znanstveno-istraživački rad, djelatnost Zavoda obuhvaća i stručne te praktične analize i mišljenja iz okvira pomorskog i drugih vrsta prijevoza, suradnju s pomorskim i drugim transportnim subjektima i organizacijama u svrhu pružanja stručne pomoći. Zavod razvija i suradnju s nacionalnim i međunarodnim organizacijama i asocijacijama  pod čijim okriljem se donose osnovni  pomorskopravni standardi (Hrvatsko društvo za pomorsko pravo, CMI), ali i standardi relevantni za druge grane  prijevoza.

Djelatnici Zavoda redovito sudjeluju na godišnjoj pomorskoj konferenciji (ADRIATIC Conference) u organizaciji talijanskog, slovenskog i hrvatskog udruženja za pomorsko pravo  na kojima se tematski obrađuju aktualna pitanja iz pomorskog prava te kontinuirano radi na regionalnoj suradnji znanstvenika i gospodarstvenika iz regije.

Djelatnici Zavoda tradicionalno uspješno surađuju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture s ciljem usklađivanja hrvatskog pomorskog zakonodavstva s međunarodnim i europskim standardima. Tako su djelatnici Zavoda 2004. godine uz sudjelovanje u radnoj skupini za izradu Pomorskog zakonika obavili i poslove izrade Prijedloga Pomorskog zakonika iz 2004. godine koji su obuhvaćali izradu samog teksta Zakonika s člancima i obrazloženjem članaka. Isto tako, sudjelovali su i na svim kasnijim izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika, kao i niza podzakonskih akata. Uz sudjelovanje na izradi Pomorskog zakonika, djelatnici Zavoda intenzivno su uključeni i u izradu prijedloga  novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Radili  su i na izradi odgovarajućih prijedloga zakona o potvrđivanju važećih međunarodnih instrumenata iz područja pomorskog prava, kao i na izradi pomorske predpristupne strategije.

Zbog svog aktivnog sudjelovanja prof. Dorotea Ćorić je 2018. godine dobila Priznanje od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za doprinos u izradi pomorskog zakonodavstva.

S ciljem popularizacije znanosti i informiranja šire javnosti o materiji pomorskog i općeprometnog prava djelatnici Zavoda surađuju s, primjerice, Hrvatskim društvom za pomorsko pravo, Hrvatskim društvom za transportno pravo, Portalom Pomorsko dobro, Udrugom kapetana, Hrvatskim pravničkim društvom Rijeka. Za istaknuti je i suradnju sa Hrvatskim zavodom za zaštitu na radu i sigurnost na radu vezano za obuku specijalista medicine rada o međunarodnim standardima liječničkih pregleda za pomorce.

Važnije aktivnosti i događanja Zavoda 2019. - 2022.

1.) Prof. dr. sc. Dorotea Ćorić jedan od panelista na Konferenciji Treba li nam plutajući terminal

Dana 22. veljače 2019. u Omišlju je u organizaciji Općine Omišalj održana Konferencija Treba li nam plutajući terminal. Na panel raspravi sudjelovali su predstavnici lokalnih vlasti, resorni ministar, stručnjaci iz područja energetike, ekološki aktivisti i prof. dr. sc. Dorotea Ćorić, predstojnica Zavoda za pomorsko i općeprometno pravo, kao predstavnica pravne struke. Nakon panel rasprave razvila se zanimljiva i dinamična rasprava s mnogobrojnim pitanjima iz publike.)

Izvor

Program konferencije

2.) Sudjelovanje prof. dr. sc. Ćorić u edukaciji - tečaju pomorske medicine ovlaštenih specijalista medicine rada

U okviru suradnje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, prof. dr. Dorotea Ćorić održala je 31. svibnja 2019. godine u okviru tečaja pomorske medicine za ovlaštene specijaliste medicine rada dva sata predavanja o međunarodnim i nacionalnom pravnim izvorima pomorskog prava s posebnim naglaskom na reguliranje radnih i životnih uvjeta na brodu te važnost zdravstvenih pregleda članova posade broda).
 

3.) Održan Okrugli stol – Izmjene i dopune Pomorskog zakonika iz 2019. - Osvrt na neka nova rješenja

U organizaciji Zavoda za pomorsko i prometno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci i Hrvatskog društva za pomorsko pravo, na Pravnom fakultetu u Rijeci održan je 17. svibnja 2019. godine  Okrugli stol – Izmjene i dopune Pomorskog zakonika iz 2019. - Osvrt na neka nova rješenja.
Okrugli stol programski je obuhvatio tri tematska panela kao osvrte na pojedina zakonska rješenja (Panel I: Sigurnost plovidbe i posada broda, Panel II: Nova klasifikacija pomorskih objekata i reforma upisa, Panel III: Nautički turizam). U okviru pojedinih panela uvodna izlaganja održali su stručnjaci koji su aktivno sudjelovali na izradi prijedloga izmjena i dopuna Pomorskog zakonika:

Ivona Anić Miklec, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture –  Izmjene i dopune Pomorskog zakonika iz  2019.
Lukša Čičovački, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Sigurnost plovidbe i najnovije izmjene Pomorskog zakonika
Doc. dr. sc. Adriana V. Padovan, Jadranski zavod HAZU – Vađenje i uklanjanje podrtina i podstandardnih brodova u okviru najnovijih izmjena Pomorskog zakonika
Dr. sc. Petar Kragić, Tankerska plovidba d.d. – Nova zakonska rješenja u odnosu na status posade broda
Boško Ercegovac,  Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Pojam broda i drugih pomorskih objekata prema novim zakonskim rješenjima
Diana Jerolimov, Tankerska plovidba d.d. – Postupak upisa u upisnik brodova prema novim zakonskim rješenjima
Dr. sc. Vesna Skorupan Wolff, doc. dr. sc. Adriana V. Padovan, Jadranski zavod HAZU – Novo zakonsko uređenje ugovora o nautičkom vezu i ugovora o najmu jahti i brodica
Ivona Anić Miklec, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Uvođenje tonažnog poreza za jahte
Dr. sc. Petar Kragić, Tankerska plovidba d.d. – Porezni status posade jahte
Zdravko Kačić, Odvjetničko društvo Kačić & Brbora – Novosti u pravnom uređenju stvarnih prava, osiguranja i ovrha na jahti i brodici





4.) Predstavnice Zavoda izlagale o Novinama Pomorskog zakonika na tematskoj sjednici Udruženja luka HGK i Strukovne skupine  brodara i pomorskih agencija HGK ŽK Rijeka

Predstavnice Zavoda za pomorsko i općeprometno pravo – prof. dr. sc. Dorotea Ćorić i doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić na tematskoj su sjednici Udruženja luka HGK i Strukovne skupine  brodara i pomorskih agencija HGK ŽK Rijeka upoznale sudionike sjednice s izabranim novinama Pomorskog zakonika iz 2019.  Tematska je sjednica održana 06. lipnja 2019. u  Rijeci, u sklopu manifestacije AdRia4Blue. Prof. dr. sc. Dorotea Ćorić  izlagala je o pitanjima sigurnosti plovidbe dok je doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić dala osvrt na novine vezane za stvarna prava na brodu i postupak upisa broda.

 

5.) Doc. dr. sc. Tuhtan Grgić sudjelovala na radionici Exercising passenger rights and legal protection of passengers in maritime transport na Sveučilištu Sapienza u Rimu

Tijekom boravka na Pravnom fakultetu Sveučilišta Sapienza u Rimu Iva Tuhtan Grgić održala je s kolegom Danieleom Cascianom sa Sveučilišta u Udinama radionicu Exercising passenger rights and legal protection of passengers in maritime transport. Radionica je bila namijenjena ne samo studentima Modula Jean Monnet "Transportation Law and Court of Justice of the European Union" (TLCJEU) nego i praktičarima transportnog prava. Radionica je akreditirana od strane Odvjetničke komore u Rimu i vrednuje se kao dio kontinuiranog profesionalnog usavršavanja.

Obavijest o radionici
Program

6.) Doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić predavala o pretvorbi, zakonitim ulaganjima, stečenim pravima i legitimnim očekivanjima na pomorskom dobru

Na stručnom savjetovanju "Pretvorba, zakonita ulaganja, stečena prava, legitimna očekivanja i primjena zakonskih propisa o pomorskom dobru" održanom 20. studenog 2019. u riječkom Hotelu Jadran, doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić, izlagala je s izv. prof. Gordanom Stankovićem središnju temu savjetovanja Pretvorba, zakonita ulaganja, stečena prava i legitimna očekivanja na pomorskom dobru. Rasprava je bila vrlo zanimljiva i nadamo se da će zakonodavac poslušati neka od predloženih rješenja!

Program




 

7.) Doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić izlagala na temu Založno pravo na koncesiji za gospodarsko korištenje pomorskog dobra prema hrvatskom pravu.

Kao članica Organizacijskog i Programskog odbora Sjevernojadranskog znanstvenog kolokvija – aktualne pravne teme (Giornata di studio Nord Adriatico –temi giuridici di attualita) 21. 09. 2020. doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić sudjelovala s navedenim izlaganjem  u okviru panela posvećenog Odabranim temama općeprometnog prava (Sessione di diritto dei trasporti: Temi scelti di diritto dei trasporti).

8.) Prof. dr. sc. Ćorić i izv. prof. dr. sc. IvaTuhtan Grgić organizirale su pozvano predavanje gđe. Maje Markovčić Kostelac, izvršne direktorice Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA).

Gđa Markovčić Kostelac održala je 14. travnja 2021. online predavanje  - Uloga EMSE  u Europskom zelenom planu – EMSA Role in European Green Deal. U gotovo dvosatnom predavanju gđa. Markovčić Kostelac upoznala je studente, posebno one s kolegija Marine Environmental Protection Law, članove akademske zajednice i članove Hrvatskog društva za pomorsko pravo s cijelom lepezom zadataka koje su u nadležnosti EMSA-e te njezinu ulogu u Europskom zelenom planu.

9.) Izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić održala je javno predavanje na temu Održivo upravljanje plažama u Republici Hrvatskoj.

U okviru popularizacije pravne znanosti izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić održala je javno predavanje u Palači Moise, 6. svibnja 2021. na temu Održivo upravljanje plažama u Republici Hrvatskoj.


10.) Prof. dr. sc. D. Ćorić imenovana je  za naslovnu članicu Međunarodnog pomorskog odbora (CMI)

Prof.dr.D.Ćorić je, zbog svog doprinosa unifikaciji pomorskog prava i usklađivanja hrvatskog pomorskog zakonodavstva s međunaordnim i europskim instrumentima, na Skupštini CMI u rujnu 2021. Godine, kao kandidatkinja Hrvatskog društva za pomorsko pravo (HDPP) izabrana za naslovnu članicu Odbora.
 

 

11.) Izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić održala je izlaganje na temu: Luke nautičkog turizma: je li vrijeme za promjenu pravnog režima gospodarskog korištenja?

U okviru suradnje s gospodarstvenicima na Okruglom stolu "Turistički i nautički sektor u svjetlu gospodarskog korišenja pomorskog dobra", 24. studenog 2021. u organizaciji Portala Pomorsko dobro, izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić održala je izlaganje na temu: Luke nautičkog turizma: je li vrijeme za promjenu pravnog režima gospodarskog korištenja? Istaknula je  da rješenja treba tražiti u potpuno novom pravnom okviru u kojemu bi država, odnosna resorna ministarstva i poduzetnici koji se bave nautičkim turizmom djelovali kao partneri, kontinuiranim podizanjem i osiguranjem kvalitete te razvojnim upravljanjem usmjerim na usvajanje novih tehnologija i digitalizaciju uz poštivanje visokih ekoloških standarda.

12.) Izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić održala je dva master-class predavanja, svaki u trajanju dva sata, na teme Case Law Related to the Oil Pollution from ShipsLiability Issues of Passengers’ Sea Carriage under International and European Legal Regimes

Na tečaju International Maritime and Transport Law Course - Transport Law de Lege Ferenda - Legal Aspects of Digitalization and Other Recent Developments in International Transport, koji je od 6. - 11. rujna 2021. godine održan na IUC-u u Dubrovniku Izv.prof.dr.sc. Iva Tuhtan Grgić održala je dva master-class predavanja, svaki u trajanju dva sata, na teme  Case Law Related to the Oil Pollution from Ships i Liability Issues of Passengers’ Sea Carriage under International and European Legal Regimes.
 

 

13.) Izv. prof. Iva Tuhtan Grgić sudjelovala na V. Jadranskoj konferenciji na temu  The Global Impact of EU Law on the Liability of Carriers of Passengers by Sea

Na V. Jadranskoj konferenciji koja se održava u organizaciji talijanskog, slovenskog i hrvatskog društva za pomorsko pravo izv.prof.dr.sc. Iva Tuhtan Grgić (u suradnji s dr.sc Adrianom V. Padovan) održala je predavanja o utjecaju europskog prava na odgovornost pomorskog prijevoznika za povrede tjelesnog integriteta putnika.

14.) Prof. dr. sc. D. Ćorić dobila priznanje Hrvatskog društva za pomorsko pravo

U Puli je 26. svibnja 2022. godine održana svečana Skupština Hrvatskog društva za pomorsko pravo povodom obilježavanja 30 godina rada Društva na kojoj je prof. dr. sc. D. Ćorić dobila priznanje Društva za značajan doprinos razvoju i proučavanju pomorskog prava.
      

15.) Izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić  izabrana za predsjednicu Stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija na pomorskom dobru

Na 12. sjednici Županijske skupštine PGŽ koja se održala 29. 02. 2022. većinom glasova županijskih vijećnika izabran je novi saziv Stručnog povjerenstva za dodjelu koncesija na pomorskom dobru, a za predsjednicu povjerenstva izabrana je izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić.

16.) Prof. dr. sc. D. Ćorić i Izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić održale masterclass na temu International regimes on liability and compensation for ship-source pollution.

Prof. D. Ćorić i Izv. prof. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić u okviru tečaja International Maritime and Transport Law Course koji se održao u Dubrovniku od 5. - 10. rujna 2022. zajednički su održale masterclass na temu International regimes on liability and compensation for ship-source pollution. Izv. prof. dr. sc. Tuhtan Grgić održala je i masterclass na temu Limitation of liability for maritime claims – Solutions in PAL 2002 te Case-study The Bow Jubail, a prof. Ćorić Case study Erica accident.

17.) Prof. D. Ćorić održala predavanje  u okviru tečaja iz Pomorske medicine za ovlaštene specijaliste rada

U okviru tečaja za ovlaštene specijaliste medicine rada, prof. D. Ćorić je 25. 11. 2022. održala ciklus predavanja  pod nazivom – Pomorsko pravo – međunarodni i nacionalni propisi.

end faq

 
.