Povežite se s nama:
 
Poruka

Centar za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju


 

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci u ožujku 2021. godine, na Pravnom je fakultetu osnovan Centar za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju.

Uloga je Centra u snažnom međunarodnom povezivanju s drugim centrima iz država Europske unije i svijeta. Fokus interesa je na doprinosu izradi znanstvenih i stručnih projekata, elaborata, studija, analiza, ekspertiza za potrebe gospodarstva i javnog sektora, organiziranju domaćih i međunarodnih znanstvenih i stručnih skupova, te ustroju i izvedbi programa stručnog cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja kao i možebitnom poslijediplomskom studiju.

Značaj Centra ogleda se u doprinosu ostvarivanja strateških ciljeva Sveučilišta u Rijeci i Pravnog fakulteta, poglavito na povećanju međunarodne suradnje i vidljivosti fakulteta i Sveučilišta u području istraživanja sportskog prava, politika u sportu, a pogotovo sportske diplomacije u potpunosti novog područja znanstvenog istraživanja; povezivanju znanstvene djelatnosti s gospodarstvom i društvenom zajednicom te daljnjem unaprjeđenju iz područja u kojemu je Pravni fakultet postao međunarodno prepoznat.

Važan čimbenik i jamac da će navedeni Centar ostvariti postavljene ciljeve su inozemni i domaći članovi Centra. Svakako valja izdvojiti prof. dr. Richarda Parrisha (UK) i prof. dr. Carmen Perez Gonzalez (Španjolska) savjetnike Europske komisije, UN-a te svojih matičnih vlada; prof. dr. Stuart Murraya (Australija) autora prve strategije sportske diplomacije u svijetu; dr. Simona Rofa (UK) kao i dr. Borje Garcia Garcia (UK) koji su ponajveći eksperti sportske diplomacije odnosno politika u sportu u Europi; prof. dr. Jack Andersona (Australija) uglednog CAS arbitra; prof. dr. An Vermeersch (Belgija) koja je bila višegodišnja savjetnica Belgijske vlade, a za kraj posebno valja istaknuti važnost gospodina Juliena Zylbersteina direktora UEFA-e. Kada je riječ o vanjskim članovima Centra koji dolaze iz Republike Hrvatske, posebno valja istaknuti gospođu Biserku Verbek (pomoćnicu glavnog tajnika HOO-a za pravne poslove i članicu Komisije za pravne poslove Europskih olimpijskih odbora), gospodina Vladimira Ivetu (tajnika HNS-a i člana Pravne komisije UEFA-e), gospodina Gordana Kožulja (proslavljenog sportaša, svjetskog rekordera te člana Nacionalnog vijeća za sport RH), mr. sc. Domagoja Vučkova (suca Županijskog suda u Rijeci, višegodišnjeg nogometnog suca s oznakom FIFA-e i člana raznih komisija i tijela za suce pri HNS-u) te prof. dr. sc. Marinka Lazzaricha (Sveučilište u Rijeci, Učiteljski fakultet).

Osnivanjem Centra, Pravni će fakultet još snažnije nastaviti sa svojim aktivnostima. Naime, fakultet svake dvije godine organizira međunarodnu znanstvenu manifestaciju Riječke dane sportskog prava koji su ove godine, osnivanjem Centra i tjednom manifestacijom prerasli u 5. riječke dane sportskog prava, politika u sportu i sportske diplomacije.

Članovi Centra

Aktivnosti Centra i članova

Skupovi, ljetne škole:

- 5. riječki dan sportskog prava, politika u sportu i sportske diplomacije, Rijeka, 14. - 19. 06. 2021.:

•    15th Sport&EU Conference, 14. - 17. 06. 2021. (Pravni fakultet u Rijeci, online)

•    EU Sports Law, Policy and Diplomacy Rijeka Summer School, 18. - 19. 06. 2021.

- Studentska konferencija iz sportskog prava (Edge Hill University, Centre for Sports Law Reasearch i Centar za sportsko pravo, politike u sportu i sportsku diplomaciju Pravnog fakulteta u Rijeci) Online, 14. 12. 2021.


Knjige, članci:

15th Sport&EU Conference – Book of Proceedings (Ur. Smokvina V., Parrish, R., Garcia Garcia B., Lindholm, J., McArdle, D., Cattaneo, A.), Pravni fakultet u Rijeci, Rijeka, 2021.

Smokvina V., Ribarić Smokvina, P., Profesionalni sport u Republici Hrvatskoj za vrijeme Covid-19 krize, od prijetnje do prilike za bolji status profesionalnih sportaša, Pravni vjesnik, Vol. 37, br. 2., 2021., str. 137.-165.

Parrish R., Duval A., Mitevska S., Perez-Gonzalez C., Smokvina V., Sonntag A., Zintz T., Cattaneo A., Promoting a Strategic Approach to EU Sport Diplomacy,  Pravni fakultet u Rijeci, Predstavništvo Europske komisije u RH, Rijeka - Zagreb, 2022.

 
.