Povežite se s nama:
 
Poruka

Obavijesti o prethodnim intervencijama društvenih institucija prema malodobnim počiniteljima kaznenih djela i/ili njihovim obiteljima kao kriterij izricanja odgojnih mjera

Dr. sc. Ljiljana Mikšaj - Todorović, docent 
Fakultet za defektologiju Sveučilišta u Zagrebu 
Odsjek za poremećaje u ponašanju
Dr. sc. Mladen Singer, redoviti profesor
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
UDK: 343.85:343.814:343.137.5 
Ur.: 5. studenog 1997. 
Pr.: 1. prosinca 1998.
Izvorni znanstveni članak

 

Prvi cilj ovog rada bio je ispitati jesu li, i u kojoj mjeri, prema malodobnim delinkventima u Republici Hrvatskoj, primjenjivane društveno zaštitne intervencije prije nego što su počinili kazneno djelo zbog kojega su u uzorku. Drugi je cilj rada ispitati postoje li razlike među ispitanicima kojima su izrečene različite odgojne mjere, s obzirom na vrijeme i vrstu poduzetih intervencija. Uzorak čini 1 557 malodobnih počinitelja različitih kaznenih djela, kojima je u razdoblju od 1984. do 1995. godine u Hrvatskoj izrečena neka odgojna mjera.
Rezultati su pokazali da ne mali udio malodobnih delinkvenata prije izvršenja kaznenog djela već prolazi kroz neke oblike intervencija institucija socijalne skrbi. Metodom hi - kvadrat testa utvrđeno je da je razlika među odlukama suda s obzirom na ranije intervencije društvenih institucija, statistički značajna. Sud za maloljetnike statistički značajno češće izriče odgojnu mjeru upućivanja u ustanovu u slučajevima kad su ispitanici prvi puta evidentirani u centru za socijalnu skrb već ranije, kada su te intervencije bile usmjerene i prema članovima njihovih obitelji, kao i u slučajevima kad je bilo potrebno ispitanike stacionarno opservirati. U suprotnom, relativno najčešće je izrican ukor ili disciplinski centar. U radu se raspravlja o determinantama ovih razlika.

Ključne riječi: maloljetnici, delinkvent, odluka suda, kriteriji, ranije intervencije.

 

 
.