Povežite se s nama:
 
Poruka

zbornik v 23 br 2 2002

Državnopravni aspekti konstituiranja hrvatske države 1989.-1992.

Mr. sc. Budislav Vukas. ml., znanstveni novak 
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
UDK:94(497.5)"1989/1992"
 342.1/.2(497.5)"1989/1992"  
Ur.: 17.listopada 2002.
Pr.: 7.studenog 2002
Pregledni znanstveni članak

 Izuzetno zanimljiva i turbulentna zbivanja prijelaza osme u devetu dekadu dvadesetog stoljeća rezultirala su ostvarenjem vječnog cilja brojnih generacija, protagonista ne samo hrvatske pravne i političke povijesti, koji se odražava u želji za ostvarenjem potpuno samostalne i suverene države Taj je cilj ostvaren u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima sloma komunizma i radikalnih promjena cijelog sustava međunarodnih odnosa. Iako je glavni cilj ovog rada ukazati na  državnopravne aspekte ovih zbivanja nemoguće je zaobići analizu osnovnih naglasaka o tim krupnim promjenama u međunarodnim odnosima, te unutarpolitičkih procesa koji će rezultirati raspadom  jugoslavenske države. U svojojanalizi tih zbivanja autor posebno razmatra ustavnopravni proces stvaranja hrvatske države (1990.,1991.), na koji se nadovezuju analiza zbivanja međunarodne afirmacije Republike Hrvatske. Konstituiranjem hrvatske države stekle su se pretpostavke njezine ravnopravne pozicije i afirmacije u zajednici naroda i država suvremenog svijeta.

Ključne riječi:  jugoslavenska kriza, ustavno pravo, konstituiranje samostalne i suverene Republike Hrvatske, Konferencija o Jugoslaviji, međunarodno priznanje Republike Hrvatske

Upravljanje aktivom i pasivom banke u funkciji zaštite od valutnog rizika

Dr. sc.. Antun Jurman, redoviti profesor
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci
UDK:336.722.8
      336.743   
Ur.:12.studenog 2002.
Pr.:30.prosinca 2002.
Stručni članak

  Autor u članku definira pojam valutnog rizika i navodi osnovna obilježja transakcijske, ekonomske i obračunske izloženosti. Na konkretnim primjerima ukazuje  na pozitivne i negativne učinke valutnog rizika na račun dobiti i gubitka, buduće novčane tijekove i vrijednost banke. Korištenjem raznih modela devizne podbilance autor razrađuje strategiju upravljanja valutnim rizikom pomoću duge i kratke pozicije pojedine valute. Predložene strategije upravljanja valutnim rizikom mogu biti podloga  poslovnim bankama za utvrđivanje  i provođenje poslovne politike kojom će se štititi od nepovoljnih učinaka budućih promjena valutnih tečajeva ili politike kojom će postizati maksimalne pozitivne učinke na poslovanje banke.


Ključne riječi:  valutni tečaj, valutni rizik, devizna aktiva, devizna pasiva, upravljanje aktivom i pasivom.

Neke primjedbe o tumačenju prava


UDK:340.132
Ur.:20.svibnja 2002.
Pr.: 26.lipnja 2002.
Pregledni znanstveni članak

UDK:340.132
Ur.:20.svibnja 2002.
Pr.: 26.lipnja 2002.
Pregledni znanstveni članak

Tumačenje prava javlja se kao jedno od ključnih pitanja primjene prava uopće. Ukoliko se pravna odredba pravilno ne protumači, ne može se pravilno ni primijeniti na konkretno činjenično stanje. Time je donijeta pravna odluka nezakonita i nepreavilna te je podložna poništavanju ili ukidanju nakon provedenog žalbenog postupka. Stoga je ovoj problematici potrebno posvetiti mnogo pozornosti te bi je svaki pravnik morao dobro poznavati. Tumaču prava na raspolaganju stoje dva pristupa tumačenja te više metoda koje prilikom tumačenja koristi. U ovom je radu autor najprije posvetio pozornost problematici tumačenja općenito, a zatim tumačenje analizira u sferi prava. Na kraju su prikazani osnovni pristupi i osnovne metode tumačenja u pravu.

Ključne riječi: tumačenje prava, metode tumačenja.

Pisana riječ u funkciji resocijalizacije u ženskim zatvorima

Dr. sc. Velinka Grozdanić, izvanredni profesor 
Pravni fakultet Sveučiliąta u Rijeci
Dr. sc. Ute Karlawaris Bremer, docent
Filozofski fakultet u Rijeci
UDK:343.812-055.2
      343.843-055.2
        82.081-055.2
Ur.:28.listopada 2002.
Pr.:14.studenog 2002.
izlaganje sa znanstvenog skupa

Kazna zatvora prisutna je u svim suvremenim sustavima kaznenopravnih sankcija. Budući da se ona realizira tek u procesu svog izvrąenja, izvrąenje predstavlja njenu ključnu fazu. Danas su pravnom regulativom ustanovljeni relativno visoki standardi reľima izdrľavanja kazne liąenja slobode(osobito u ľenskim zatvorima), kao rezultat općih civilizacijskih dostignuća u poątivanju ljudskih prava  i zaątite  osuđenih osoba. ipak, ostaje pitanje da li je moguće u neslobodi pripremiti osobu za ľivot na slobodi? Naime, izolacija, segregacija, zatvaranje u posebne ustanove s detaljnim pravilima ponaąanja bitno različitim od zahtjeva ľivota u druątvenoj zajednici stvara umjetni, neprirodno ľivotni prostor. Nakon nekog vremena prekid socijalne komunikacije i općenito prekid saľivotom izvan zatvora  dovodi do unutarnje neslobode i sve većih psihičkih, emocionalnih, intelektualnih, a često i do zdravstvenih problema. u svakodnevnoj rutini i monotoniji zatvoreničke egzistencije liąene mogućnosti izbora, odlučivanja, izazova, odgovornosti pisanje postaje  jedan od najistinitijih načina  čuvanja i zaątite osobnosti,osiguravanje povezanosti s vanjskim svijetomi način njegovanja senzibikliteta  ľenske prirode u rigidnom okruľenjku zatvorskih pravila Odlukom da se izrazi putem pisane riječi ľena napuąta svoju pasivnu ulogu objekta i postaje bar jednim dijelom aktivan sudionik vlastite resocijalizacije  uspostavljajući komunikaciju sa samim sobom i svijetom oko sebe. Na taj način ona zadrľava, pa čak i razvija svoje kreativne potencijale. Mogućnost da izrazi svoje najdublje osjećaje, strahove, ľudnje, nadanja,promiąljanja, kritike.... osigurava joj energiju za preľivljavanje u uvjetima izolacije. Te mogućnosti, kao dio organoziranog programa resocijalizacije, postoje samo u nekim ľenskim zatvorima. U ovom radu analiziraju se dostupni tekstovi ľena  zatvorenica ľenskih zatvora u Njemačkoj, Sloveniji;Makedoniji;Jugoslaviji.

Ključne riječi: zatvor, žene, pisanje, resocijalizacija.

Odgovornost prijevoznika za štete na stvarima u domaćem i međunarodnom prijevozu zrakom

Sandra Debeljak-Rukavina, dipl. iur.,
Znanstveni novak
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci

UDK:347.824.2
        656.7.025.4
Ur.: 11.studenog 2002.
Pr.:21.studenog 2002.
Pregledni znanstveni članak



U radu se analiziraju odredbe o odgovornosti zračnog prijevoznika za štete na stvarima sadržane u domaćem zakonodavstvu i međunarodnim dokumentima. Zaključno se predlaže usklađivanje odredbi Zakona o obveznim i stvarnopravnimodnosima u zračnom prometu s međunarodnim izvorima, posebice s montrealskim protokolom br.4 iz 1975. godine kojeg je republika Hrvatska stranka.

Ključne riječi: prijevoz stvari zrakom, odgovornost zračnog prijevoznika, tzv. Varšavski sustav, Montrealska konvencija 1999. 

Transizione dei sistemi penali nei Paesi dell'ex Jugoslavia

Dr. sc. Berislav Pavišić, redoviti profesor 
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
UDK:343(497)   
Ur.: 8. travnja 2002.
Pr.: 20. travnja 2002
Izlaganje sa znanstvenog skupa

 Tranzicija sustava kaznenog prava...


 U posljednjem desetljeću dvadesetoga stoljeća odvija se najopsežniji proces promjena kaznenog zajkonodavstva u suvremenoj povijesti. On obuhvaća prije svega države iz kruga socijalističkih zemalja, ali i neke druge sustave. Obilježen je utjecajem međunarodnih izvora o ljudskim pravima, težnjom međusobnog približavanja nacionalnih sustava i projektima budućih regionalnih izvora kaznenoga prava. U nekim zemljama promjenama se prilazi postupno, oprezno. Druge su se opredijelile za radikalne novosti, ne uvijek u skladu sa stvarnim prilikama. Treće su pronašle rješenje u preuzimanju stranih sustava. Proces promjena je u značajnoj mjeri pospješio izučavanje u području usporednog kaznenog prava.


Ključne riječi:  tranzicija, kazneno zakonodavstvo,države na
 području bivše Jugoslavije.

 
.