Povežite se s nama:
 
Poruka

Naslovnica

Održan 29.9.2022. Sjevernojadrasnki znanstveni kolokvij – aktualne pravne teme

GIORNATA DI STUDIO DEL NORD ADRIATICO 2022 – temi giuridici di attualità


I ove je godine, već četvrti puta za redom u organizaciji PRAVRI održana je konferencija na talijanskom jeziku s naslovom „Sjevernojadranski znanstveni kolokvij – aktualne pravne teme, poznata i kao „Nord Adriatico“. Ovo je vrlo poseban i rijedak međunarodni znanstveni skup koji se ne održava na engleskom (ili hrvatskom) jeziku, te je on prepoznat i kao značajni brand našega Fakulteta. To već godinama prepoznaje talijanski konzulat u Rijeci i aktualni konzul Davide Bradanini, a od prošle godine uvodna promišljanja ovoga skupa iznosi i Nj. e. talijanski veleposlanik u RH Pierfrancesco Sacco.

Kao i prošlih godina vrijedni organizacijski odbor nastojao je predstaviti doista aktualne teme, koje se odnose na različite pravne izazove koji se dotiču sjevernojadranskog područja. Osobito je značajna i aktualna bila prva sekcija iz međunarodnog prava mora, koja je propitivala bilateralne hrvatsko-talijanske odnose na moru, a gdje je među ostalim svoje opsežno izlaganje predstavila vrlo ugledna talijanska profesorica međunarodnog prava, ali i sutkinja Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu Ida Caracciolo. Druga plenarna sjednica bila je vezana za pravno-povijesne teme i 75 obljetnicu stupanja na snagu Ugovora o miru s Italijom 1947. Ugovor je postavio nove temelje sjevernojadranskih odnosa u drugoj polovici XX. stoljeća, a ova sekcija je nastavila tradiciju dijaloga hrvatskih (slovenskih) i talijanskih (pravnih) povjesničara, što ova konferencija od samoga početka posebno njeguje.

Hrvatski, talijanski i slovenski pravni eksperti razmatrali su nadalje različite aktualne pravne teme. Pravna i porezna načela – primjena u sudskoj praksi, pojedina pitanja razvitka obiteljskog i nasljednog prava (od prošlih, ali i recentnih izazova), pojedini aktualni izazovi međunarodnog privatnog prava, izabrane teme privatnog prava u suvremenom svijetu – samo su neki od bogatstva sadržaja raspravljenih na ovom skupu.

Galerija slika


 














 





 

 
.