Povežite se s nama:
 
Poruka

zbornik v 22 b 1 2001

Ustupanje prava iz područja industrijskog vlasništva – ugovor o licenciji žiga i ugovor o know howu

Mr. sc. Jozo Čizmić, viši predavač
Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu 
UDK: 347.772.043
Ur.: 9. studenog 2000.
Pr.: 1. veljače 2001.
Pregledni članak
 

Ugovor o licenciji žiga jest contractus sui generis kojim se davatelj licencije obvezuje stjecatelju licencije ustupiti u cjelini ili djelomično pravo na korištenje žiga, a stjectelj licencije se obvezuje da će koristiti predmet licencije na ugovoreni način i da će davatelju licencije platiti predviđenu naknadu. U radu je autor, pored temeljnih naznaka o pojmu ugovora o licenciji, ukazao i na neke značajnije aspekte ugovora o licenciji žiga - formu i sadržaj ugovora o licenciji, upis prava na korištenje žiga u registar žigova, isključivu licenciju i podlicenciju, prava i obveze ugovornih stranaka, sudsku zaštitu povrijeđenih i ugroženih prava te prestanak ugovora o licenciji.

U drugom dijelu rada autor obrađuje ugovor o know-howu, kojemu pripada značajna uloga u poslovnom prometu, posebno kod prijenosa tehničkog, ali i drugog znanja i iskustva. U radu je autor, pored temeljnih naznaka o pojmu know-howa, nastojao ukazati i na odnos know-howa prema (ostalim) pravima s područja industrijskog vlasništva, temeljne značajke know-howa, predmet i sadržaj ugovora o know-howu, te na modalitete zaštite know-howa.
Ključne riječi: ugovor o licenciji žiga, ugovor o know-howu.

 

Vode i vodno dobro – neka pitanja pravnog uređenja

Mr. sc. Jasna Brežanski, sutkinja
Vrhovni sud Republike Hrvatske
UDK: 347.247
Ur.: 24. siječnja 2001.
Pr.: 9. veljače 2001.
Stručni članak
Predmet je ovog referata pravni status voda i vodnog dobra, s naglaskom na stvarnopravo i obveznopravno uređenje.

Najvećim dijelom taj pravni status određuje Zakon o vodama ("Narodne novine", broj 107/95.), ali status za vode, kao opće dobro, i za javno vodno dobro, kao javno dobro u općoj upotrebi, proizlazi i iz općih propisa i odredaba Ustava Republike Hrvatske.

Pravno uređenje voda, koje ne mogu biti predmet prava vlasništva, i vodnog i javnog vodnog dobra, koja su predmet prava vlasništva, bitno se razlikuju.
Stoga se pojedina pitanja vezano uz stvarna i obvezna prava, upravljanje, korištenje, koncesije, ograničenja prava vlasnika i korisnika zemljišta i dr. razmatraju odvojeno glede voda i glede vodnog dobra.
Ključne riječi: vode, vodno dobro, pravno uređenje
.

Zaštita prava vlasništva u međunarodnom pravu

  Dr. sc. Vesna Crnić-Grotić, docent
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijec
UDK: 347.23
        342.7

Ur.: 19. siječnja 2001.
Pr.: 5. veljače 2001.
Pregledni članak
 

Pravo vlasništva ili pravo na vlasništvo jamči se u raznim nacionalnim i međunarodnim propisima. Međutim, konkretna pravna obveza država na zaštitu prava vlasništva sadržana je tek u regionalnim instrumentima, od kojih je nama najzanimljivija Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda s dopunskim Prvim protokolom. U radu se ispituju glavne karakteristike zajamčenog prava kroz praksu Europskog suda i Europske komisije za ljudska prava. Iako je to nesumnjivo jedno ljudsko pravo, ono je podložno velikim ograničenjima i pravima države. No, Sud je kroz svoju praksu izgradio tzv. test proporcionalnosti, prema kojem se svako miješanje u pravo vlasništva mora opravdati ravnotežom između prava pojedinca i općeg interesa kojeg država nastoji postići spornim mjerama.

Ključne riječi: pravo vlasništva, Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, test proporcionalnosti

Ugovorne i zatezne kamate (propisi, praksa i problemi)

Mr. sc. Miljenko Appio Giunio
pomoćnik direktora
Metalmineral d.d. Zagreb 
UDK: 347.755
Ur.: 8. siječnja 2001.
Pr.: 22. siječnja 2001.
Stručni članak

Izlažu se značajke kamata kao tzv. sporednih tražbina, navode se pojedine njihove vrste, te se posebno obrađuju ugovorne i zatezne kamate. Pokušavajući zaokružiti kamatnu pravnu problematiku (u okviru svrhe rada i raspoloživog prostora), autor ukazuje na propise i komentira ih, ilustrirajući njihovu primjenu brojnim slučajevima iz sudske prakse. Judikatura se ovdje javlja kao kreator prava ne samo interpretirajući propise, već i popunjavajući pravne praznine. Tako je sudska praksa dala rješenja za ograničavanje ugovaranja kamata (njihove visine), kao i za određivanje visine zateznih kamata na glavnice u stranoj valuti. Autor ukazuje na nejedinstvenost i neprikladnost nekih judikaturnih rješenja (kao precedenata). Kritički analizira i neke stavove izražene kako u judikaturi, tako i u stručnoj literaturi (naročito one recentnije), posebice u vezi s kapitalizacijom (uglavničenjem) kamata, mjeničnim kamatama, te načinom otklanjanja i sankcioniranja neispravnosti ili opstruiranja kod provođenja kamatnog dijela kondemnatornih isprava (presuda i dr.) u ovršnom postupku. Osvrće se i na akutan problem tzv. zelenaških kamata, dramatično aktualiziran slučajevima ovršne prodaje nekretnina u bescjenje (za jednu kunu).

Ključne riječi: banka, kamate, kapitalizacija, stopa, ugovorna, zatezna.

Odgovornost proizvođača za štetu od proizvoda

Dr. sc. Aldo Radolović, izvanredni profesor
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci 
UDK: 366
       347.51
Ur.: 15. prosinca 2000.
Pr.: 12. veljače 2001.
Pregledni članak
 

Pravna regulacija odštetne odgovornosti proizvođača za štetu od proizvoda pojavila se u europskom građanskom pravu u drugoj polovici 20. stoljeća (iza 1960. godine). Stoga je i bivši federalni zakonodavac (od koga je u hrvatsko pravo preuzet i ZOO) odredbom u čl. 179. u osnovi slijedio takve tendencije. Taj propis ipak nije izrazio sve pravne probleme s time povezane, a zaseban problem predstavlja činjenica što se u međuvremenu europsko pravo o odgovornosti proizvođača za štetu od proizvoda znatno izmijenilo.

Domaće pravo (na svim nivoima: teoretskom, praktičnom i zakonodavnom), barem u bitnome, prati opća stremljenja na ovom pravnom području. Sada su u tome potrebni dodatni napori.

Pravo odgovornosti proizvođača za štetu od proizvoda nije puki sastavni dio općeg prava zaštite potrošača u kojem je on može “izgubiti” bez nužno potrebne građanskopravne prepoznatljivosti. U širem smislu može pripadati općem “pokretu” zaštite potrošača, ali u užem mora zadržati svu svoju pravnu samostalnost.
Poseban dio može pripadati postupovnopravnim aspektima zaštite od štete koji imaju nedostatak (grešku). Taj dio ovaj rad ne zahvaća, a može biti vrlo važan za sveukupnost ostvarivanja prava po ovoj osnovi. To bi, međutim, prešlo zadane okvire ovog rada koji se ograničava na razmatranje najbitnijih materijalnopravnih pretpostavki odštetne odgovornosti proizvođača.
Ulaz u 21. stoljeće donijeti će, po mnogima, ne više samo proizvodnu i tehnološku revoluciju, nego pravu “proizvođačku ludnicu”. Pravni poredak (domaći i strani) morao bi taj izazov spremno dočekati. Za sada su, čini se, za to postavljeni dosta dobri temelji.
Ključne riječi: zaštita potrošača, odgovornost proizvođača za štetu.

Sadržaj i karakter predloženih promjena Zakona o radu

  Dr. sc. Marinko Đ. Učur, izvanredni profesor
Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
UDK: 349.2/.3(497.5)(094.5)
Ur.: 21. prosinca 2000.
Pr.: 15. siječnja 2001.
Stručni članak
  Zakon o radu donio je Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske 17. svibnja 1995. godine. Nakon pet godina predlažu se izmjene i dopune toga propisnika.

Zakon o izmjenama i dopunama, u formi prijedloga, nalazi se u saborskoj proceduri od 3. srpnja 2000. godine. Utvrđena je ustavna osnova za donošenje zakona, stanje odnosa, prijedlog za promjene pojedinih odredbi i obrazložene su predložene izmjene i dopune s očekivanim posljedicama. Skoro u svakom dijelu (glavi) Zakona o radu ima izmjena odnosno dopuna. Najviše je onih koji, uvažavajući sudsku i drugu praksu, mijenjaju ili dopunjuju pojedine odredbe o zasnivanju radnog odnosa, zaštiti maloljetnika, majčinstva i zaposlenika nesposobnih za rad, ali su značajnije one koje se odnose na plaću, kolektivni ugovor i štrajk.

U ovom radu daje se pregled predloženih promjena i dopuna Zakona o radu i neke sugestije i prijedlozi za njihovo poboljšanje.
Ključne riječi: Zakon o radu, izmjene i dopune, ugovor o radu, plaća, kolektivni ugovor, štrajk.
 
.