Povežite se s nama:
 
Poruka

Transparentnost i pravičnost u digitalnom okruženju






O projektu

Broj projekta:  uniri-iskusni-drustv-23-101
Datum početka: 6. svibnja 2024.
Datum završetka: 6. svibnja 2025.
Voditeljica: prof. dr. sc. Emilia Mišćenić
Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
 




Sadržaj projekta


Ubrzani razvoj digitalnih tehnologija u potpunosti mijenja okruženje u kojem se svakodnevno nastupa na tržištu, a što utječe na poslovanje i korisnike, te njihova prava i obveze. U digitalnom okruženju na donošenje odluka utječu algoritmi i programski jezici digitalnih tehnologija. Korisnici koji nastupaju na digitalnom tržištu ne posjeduju potrebna znanja i vještine, iskustvo i razumijevanje ovih izrazito kompleksnih tehnologija. Dok ulaze u online transakcije klikanjem prihvaćaju kolačiće, politike privatnosti, te standardizirane uvjete poslovanja i korištenja trgovaca.
 
Empirijske studije potvrđuju kako se uvjeti uglavnom ne čitaju i nedostatno razumiju, te da ključne informacije korisnicima nisu stavljene na raspolaganje na jasan i razumljiv, odnosno transparentan način. Time je informiranost i posljedično transparentnost, kao i pravičnost sklopljenih online transakcija ozbiljno dovedena u pitanje. U digitalnom okruženju u kojem odabiri korisnika nisu rezultat racionalnih i informiranih odluka, već posljedica manipulativnog web dizajna, tehnika profiliranja ili tamnih obrazaca, kao i drugih nepoštenih digitalnih tehnologija i poslovnih praksi, nastupa tzv. digitalna ranjivost.
 
Pravo, u suradnji sa drugim disciplinama, igra značajnu ulogu u suzbijanju digitalne ranjivosti jačanjem transparentnosti i pravičnosti u digitalnom okruženju. Stoga je cilj ovog projekta na inovativan i interdisciplinaran način, te u suradnji sa realnim sektorom izraditi i predložiti praktične smjernice kojima se dugoročno i na održiv način doprinosi učinkovitom funkcioniranju i jačanju transparentnosti i pravičnosti u digitalnom okruženju. Projekt slijedi ciljeve inovativnog i otvorenog društva i predloženim rješenjima vodi računa o inkluziji digitalno ranjivih skupina i osvješćivanju građanstva u kompleksnom digitalnom okruženju. Planirane projektne aktivnosti i rezultati doprinijeti će internacionalizaciji, te ciljevima otvorene znanosti, transferu znanja i digitalnom razvoju. 

 



Istraživački tim

Voditeljica:
Prof. dr. sc. Emilia Mišćenić

Članovi/ice:
Prof. dr. sc. Ivana Kunda
Prof.dr.sc. Mateja Đurović
Prof. dr. sc. Vlatka Butorac Malnar
Doc. dr. sc. Danijela Vrbljanac (zamjenica voditeljice)
Doc. dr. sc.Ana Marija Sikirić Simčić
Doktorandica Martina Tičić

 
 
.