Povežite se s nama:
 
Poruka

Katedra za obiteljsko pravo

izv. prof. dr. sc. Sandra Winkler
predstojnica

kabinet 4
tel.: +385 51 359 524
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Članovi Katedre održavaju nastavu na Integriranom preddiplomskom i diplomskom sveučilišnom studiju Pravo te na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Pravo europskih integracija.

Također, članovi Katedre bave se znanstvenim i visokostručnim radom kroz sudjelovanje u inozemnim znanstvenim i stručnim projektima, kao i izlaganjem na inozemnim i nacionalnim znanstvenim i stručnim konferencijama i skupovima. Osim organizacije i pripreme nastavne djelatnosti u okviru kolegija koje održava Katedra, članovi iste aktivno doprinose razvoju znanosti svojim publikacijama u vidu znanstvenih i stručnih radova.

Svakako, valja napomenuti kako članovi Katedre kontinuirano usavršavaju svoje kompetencije sudjelovanjem u različitim programima cjeloživotnog učenja, a svojim radom doprinose popularizaciji znanosti te ostvarivanju vrijednih društvenih ciljeva iz područja obiteljskog prava.

 

 

Izvedbeni kolegiji:


Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Pravo
Obiteljsko pravo
Europsko obiteljsko pravo
Pravno pisanje


Preddiplomski stručni studij Upravni studij
Pravno pisanje
 
Poslijediplomski specijalistički studij Pravo europskih integracija
Osobni status građana Europske unije

 

Opširnije...

Nastavu na kolegiju Obiteljsko pravo, odnosno Porodično pravo godinama su izvodili vanjski suradnici s pravnih fakulteta u Zagrebu i Ljubljani: prof. dr. sc. Ana Mihanović Bakarić, prof. dr. sc. Mira Alinčić, prof. dr. sc. Karel Zupančič i u kraćem razdoblju prof. dr. sc. Miroslava Geč-Korošec iz Maribora. Prvi djelatnik na Katedri za obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci u stalnom radnom odnosu u statusu  asistenta bio je  Nenad Hlača od 1982. godine. U listopadu 1987. na Pravnom fakultetu, tada Sveučilišta “Vladimir Bakarić” u Rijeci je održan je Interpredmetni (interkatedarski) sastanak nastavnika porodičnog prava bivše SFRJ.
Premda nije bio nastavnik na predmetu Porodično pravo neizmjeran je značaj prof. dr. sc. Petra Šarčevića koji se u svom bogatom znanstvenom  opusu bavio i temama iz porodičnog, odnosno obiteljskog prava s međunarodnim elementom. Kao aktivni član International Society of Family Law prof. dr. sc. Petar Šarčević  organizirao je sedmu svjetsku konferenciju te udruge u Opatiji u svibnju 1991. na temu Parenthood, the Legal Significance of Motherhood and Parenthood in a Changing Society. Na konferenciji je bilo 187 sudionika iz 37 zemalja. Prof. dr. sc. Petar Šarčević također je bio od 1997. do 2000. predsjednik International Society of Family Law.
Prof. dr. sc. Nenad Hlača završio je poslijediplomski studij iz Građanskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Beogradu i magistrirao 1984. godine. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu doktorirao je 1990. s disertacijom "Porodičnopravni aspekti promjene spola". U nastavno zvanje docenta izabran je 1991. godine, a za redovitog profesora 2009. godine.
Prof. dr. sc. Nenad Hlača direktor je poslijediplomskih tečajeva  Human Rights and Medicine na Interuniverzitetskom centru za poslijediplomske studije u Dubrovniku. Na Poslijediplomskom studiju iz Građanskog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavao 1997. i 1998. Na Academy of European Law - European University Institute u Firenci, Italija 1994. i na Institutu za ljudska prava na Äbo Akademi University Turku, Finska 1996. usavršavao je međunarodnu zaštitu ljudskih prava. Potpredsjednik je Hrvatske sekcije pri Commission Internationale de l’etat Civil u Strasbourgu.
Nositelj je  kolegija Medicinsko pravo i etika na Poslijediplomskom specijalističkom studiju menadžmenta u zdravstvu na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Aktivno je sudjelovao na brojnim  međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima. Bio je glavni istraživač na projektu „Ljudska prava i medicinska tehnologija-usporednopravna istraživanja“ Ministarstva znanosti Republike Hrvatske od 1991. do 1996. te na projektu "Europska konvencija o ljudskim pravima i pravni poredak Hrvatske" Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske od 1997. do 2002.  Istraživač je na međunarodnom projektu Network for European Women's Rights Europske komisije  (V Research Framework). Bio je član je radne skupine Ministarstva rada i socijalne skrbi Republike Hrvatske za izradu nacrta prijedloga Obiteljskog zakona  od 1994. do 1998. Stalni je znanstveni savjetnik Ustavnog suda Republike Hrvatske. U razdoblju od 1997. do 2000. bio je glavni istraživač na projektu Ministarstva znanosti Republike Hrvatske „Europska konvencija o ljudskim pravima i pravni poredak Hrvatske“, a od 2007. glavni istraživač na projektu „Genetika, očinstvo i majčinstvo nova europska pravna i psihološka stvarnost“. Prof. dr. sc. Nenad Hlača redoviti je član Akademije pravnih znanosti Hrvatske.
Sandra Winkler započela je rad u statusu asistentice na Katedri za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci u studenom 2006., a od 2011. nastavila je svoj rad Katedri u statusu više asistentice. Pohađala je doktorski studij iz europskog privatnog prava imovinskih odnosa na Sveučilištu u Veroni, gdje je doktorirala u svibnju 2009. Tijekom 2006., 2007. i 2010. godine boravila je radi znanstvenog istraživanja na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Beču 2006. i na Max Planck Institutu u Hamburgu 2007. i 2010.
Nastavnici s Katedre izvode nastavu na  integriranom  preddiplomskom  i diplomskom sveučilišnom studiju  „Pravo“ na predmetu  Obiteljsko pravo, a prof. dr. sc. Nenad Hlača nositelj je i izbornog kolegija Medicinsko pravo. Na poslijediplomskom specijalističkom studiju „Pravo europskih integracija“ djelatnici Katedre izvode nastavu na predmetu Osobni status građana EU
Katedra je razvila vrlo živu međunarodnu suradnju posebno s Europäische Akademie Otzenhausen, Facoltà di giurisprudenza Università di Trieste, Universidad Abierta Interamericana i Universidad Nacional de Lomas de Zamora iz Argentine.

end faq

 
.