Povežite se s nama:
 
Poruka

Katedra za ustavno pravo

prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojnica
kabinet 83
tel.: +385 51 359 683
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
doc. dr. sc. Matija Miloš
kabinet 7
tel.: +385 51 359 528
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Katedra za ustavno pravo ustrojbena je jedinica Fakulteta. Njezini članovi održavaju nastavu poglavito studenticama i studentima prve godine dvaju studijskih programa: Integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Pravo i Preddiplomskog stručnog studija Upravnog studija. Osim toga, nastavnici Katedre nastavu održavaju na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju javne uprave, a kolegije održavaju i na Poslijediplomskom doktorskom studiju iz područja društvenih znanosti, polje pravo.

U svojem znanstvenom radu, članovi Katedre djeluju u relevantnim međunarodnim organizacijama, posebno Međunarodnom društvu za javno pravo, i time nastoje povezati Fakultet s relevantnim razvojima u ustavnom pravu i preko granica Republike Hrvatske. Nadalje, članovi Katedre posvećeni su popularizaciji poznavanja ustavnog prava i njegovog odnosa prema politici.

U radu sa studentima, Katedra za ustavno pravo gaji naglašeno participativni pristup. Studente se nastoji uključiti u nastavne procese te se u tom pogledu redovito eksperimentira s različitim metodama podučavanja i održavanja vježbi i seminara. Katedra je otvorena suradnji s drugim nastavnicima Sveučilišta, posebno ukoliko se njome u nastavi i znanstvenom radu promiče interdisciplinarno razumijevanje prava.

Izvedbeni kolegiji:

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Pravo
Ustavno pravo
Pravo neprofitnih organizacija
 
Poslijediplomski specijalistički studij Pravo europskih integracija
Europsko ustavno pravo
 
Poslijediplomski doktorski studij iz područja društvenih znanosti, polje pravo
Pravo neprofitnih organizacija
 
Preddiplomski stručni studij Upravni studij
Ustavno pravo
Pravo neprofitnih organizacija
 
Specijalistički diplomski stručni studij javne uprave
Civilno društvo i javna uprava

 

Opširnije...

Na Katedri za ustavno pravo zaposlena su dva djelatnika: prof. dr. sc. Sanja Barić i dr. sc. Matija Miloš. Djelatnici Katedre nastavu izvode na integriranom studiju prava i stručnom studiju upravnog prava (Ustavno pravo i Pravo neprofitnih organizacija) te na poslijediplomskim specijalističkim i doktorskim studijima (Europsko ustavno pravo te Civilno društvo i javna uprava) Pravnog fakulteta.
Znanstvene aktivnosti djelatnici provode u sklopu projekta Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske „Socijalna sigurnost i tržišno natjecanje – europski zahtjevi i hrvatska rješenja“  te u okviru međunarodnog Jean Monnet projekta Inter-University Centre of Excellence Rijeka-Zagreb. U posljednjih deset godina bili su suorganizatori devet međunarodnih konferencija iz područja europskog javnog prava. Svoje znanstvene radove redovito objavljuju u relevantnim domaćim i međunarodnim časopisima i publikacijama.
Djelatnici Katedre aktivni su u mnogobrojnim stručnim aktivnostima na lokalnoj (Gradsko vijeće Grada Rijeke) i državnoj razini (Hrvatski sabor, Ustavni sud Republike Hrvatske, radne skupine pojedinih ministarstava). Redovito surađuju i s organizacijama civilnog društva (primjerice, GONG, SMART, Universitas). Osim toga, svojom djelatnošću nastoje popularizirati ustavno pravo i civilno društvo u široj javnosti, zbog čega sudjeluju u nizu događanja u organizaciji samog Fakulteta ili drugih sastavnica Sveučilišta (okrugli stolovi, tribine, studentski kongresi i simpoziji, posebno na aktualne teme ljudskih prava). Djelatnici Katedre istražuju i mogućnosti korištenja novih tehnologija za bolje informiranje javnosti o stručnom pogledu na ključna ustavnopravna pitanja i radi modernizacije nastavnog procesa. 

 

end faq

 
.